Aşure Tarifi

Osmanli Mutfagi,türk yemekleri,tatlilar,Börekler
Kullanıcı avatarı
busem
8.Seviye Üye
Mesajlar: 4594
Kayıt: 27 May 2008, 14:09
Konum: PaTRoN

Okunmamış mesaj

1su bardağı buğday
Yarım su bardağı kuru fasulye
Yarım su bardağı nohut
Yarım su bardağı kuru üzüm
10 - 15 adet kuru kayısı
4 adet kuru incir
2 su bardağı şeker
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi
Tarçın

Nohut ve kuru fasulyeyi bir önceden aynı kapta ıslatın, sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 35 dakika kadar kaynatın. Buğdayları sıcak su ile akşamdan ıslatın. Aşureyi pişireceğimiz büyük tencereye buğdayları dört parmak geçecek şekilde soğuk su koyun ve yumuşayana kadar kaynatın. Kayısıları küp küp doğrayın. Bir tencereye kayısı ve üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile 10-15 dakika kadar kaynatın. Buğdayları haşladığımız büyükçe bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi ve kuru meyvalan sularıyla beraber aktarın. Tencereyi orta ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayınca şekerini ilave edin. 10-15 dakika kadar daha kaynatın. Altını kapatın. Soğumaya alın soğuduktan sonra üzerine tarçın serperek servis edin.
Kullanıcı avatarı
busem
8.Seviye Üye
Mesajlar: 4594
Kayıt: 27 May 2008, 14:09
Konum: PaTRoN

Okunmamış mesaj

Aşure Tarifi

Malzemesi

2 çay fincanı aşurelik buğday
4 lt. su
1 çay fincanı kuru fasulye
2 kahve fincanı nohut
8 adet kestane
8 adet kuru incir
8 adet kuru kayısı
1 kahve fincanı çekirdeksiz kuru üzüm
1 kahve fincanı dolmalık fıstık
3 çay fincanı dolusu şeker
3-4 çorba kaşığı gülsuyu
1 çay fincanı iç ceviz, iç fındık ya da fıstık
1 adet nar

Kuru fasulye, nohut, aşurelik buğday ve kestaneyi*Skşamdan ıslatarak ayrı ayrı haşlayın. Aşurelik buğdayı 4 litre suyla ateşe koyun. Buğday iyice pişinceye kadar ağır ağır kaynatın. Haşladığınız nohut ve kestanenin kabuklarını çıkarıp, kuru fasulyeyle birlikte buğdaya katın. Arzunuza göre, kestaneleri çeşitli büyüklükte kıyın.
İncir, üzüm ve kayısıyı ayrı ayrı beşer dakika kaynattıktan sonra suyunu süzün. İncir ve kayısıyı iri iri kıyarak üzümle birlikte aşureye ekleyin. Şekerini de koyarak hepsini birlikte 20 dakika ağır ateşte pişirin. Tencerede ılıtarak gülsuyu kattıktan sonra kaselere boşaltın. Kabuklarını soyarak ince kıydığınız fındık, ceviz ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın.

Not: Aşure malzemesi mevsime ve isteğe göre değişebilir.

“Yemek Tarifleri” sayfasına dön