Bu başlıkta size hangi kanunun hangi maddesine göre KYK borçları taksitlendirilebilir? en fazla kaç aya kadar taksitlendirme yapılabilir? bunlardan bahsedeceğim.
6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göre:
Amme borcunun vadesinde ödenmesi veya haczin tatbiki veyahut haczolunmuş malların paraya çevrilmesi amme borçlusunu çok zor duruma düşürecekse, borçlu tarafından yazı ile istenmiş ve teminat gösterilmiş olmak şartıyla, alacaklı amme idaresince veya yetkili kılacağı makamlarca; amme alacağı 36 ayı geçmemek üzere ve faiz alınarak tecil olunabilir.
denilmektedir. 48.maddenin devamını mevzuat.org.tr adresinden buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
Peki KYK borçlarının (Öğrenim Kredisinin) taksitlendirmesini nasıl yapabilirim?
En yakın vergi dairesine giderek borçlarınızı yapılandırabileceğiniz gibi internet vergi dairesi üzerinden de bu işlemi buraya tıklayarak yapabilirsiniz.
İnternet vergi dairesi üzerinden KYK borçlarını adım adım giderek taksitlendirme işlemini nasıl yaparım?
1- Sisteme TC Kimlik No ve E-devlet şifreniz ile giriş yapınız.
2- Sol Menüde bulunan “Ödeme ve Tescil İşlemleri” başlığı üzerine gelin. açılan ikinci menüden “taksitlendirme/tecil talebi dilekçesi (6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesi kapsamında)” bağlantısına tıklayın.
3- 8 adım da oluşturacağınız bir form çıkması gerekiyor. bu formu doldurduktan sonra en son adımda doldurduğunuz formun bir özeti çıkıyor. ve En altta da onayla butonu bulunuyor. Onayladıktan sonra başvuru işlemini gerçekleştirmiş oluyorsunuz.
Taksit ödemeleri ne zaman başlıyor?
Taksit ödemeleri 2021 Ocak ayında başlıyor.
Peki bu kanun ile hangi borçlar yapılandırılabilir? taksitlendirilir?
Yaptığıım araştırmalara göre “Gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, ÖTV, MTV borçları, vergi cezaları, trafik, nüfus ve seçim cezaları, idari para cezaları, öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri, primler, emlak, çevre temizlik, ilan ve reklam vergi ve harçları, su, katı atık ücretleri, birlik aidat ödemeleri, gümrük vergileri, kaynak kullanımı destekleme fonu, taşınmaz kültür hazine alacakları”
Bu konularda biraz araştırma yaptım ancak bir çok haber sitesinde doğru düzgün bir kaynak bulamadım. işinize yaradıysa bu konuyu arkadaşlarınız ile paylaşın. Daha çok kişi faydalansın.